Randevu al

+994 77 537 77 88

Mədə ağrısına səbəb olan qidalar

mədə ağrısına səbəb olan qidalar

Mədə problemi olan insanlar mədə ağrısına səbəb olan qidalardan uzaq durmalıdırlar. Tez-tez mədə ağrılarının qarşısını almaq üçün məqaləmizdəki təkliflərə əməl edə bilərsiniz.

Mədəyə təsir edən qidalar

Xüsusilə mədə şikayətləri olan insanlar tez-tez qidalanma ilə bağlı sağlamlıq problemləri yaşaya bilərlər. Xüsusən də yaydırsa, havanın temperaturu və rütubətin artması ilə orqanizm stress keçirir, mədədə turşu ifrazı artır. Rutin həyatda baş verən hər cür stress və sıxıntılar, yeyilənlər və içilənlər mədə sağlamlığına təsir edir.

Bədənin ən həssas orqanı olan mədəyə təsir edən 7 növ xəstəlik var. Bunlar xərçəng, reflü, qastrit, həzmsizlik, xoralar, mədə yanması və mədə tənbəlliyidir. Qidalanma bu xəstəliklərin öhdəsindən gəlmək üçün vacib bir müalicədir. Mədəyə faydalı olan və mədənizə zərər verən qidaları sizə təqdim edirik.

Siz mədə-bağırsaq üçün faydalı probiotik qatıq və ya kefir seçə bilərsiniz. Şüyüd və çobanyastığı çayı karminativ xüsusiyyətlərə malikdir. Cökə, melisa, adaçayı, limon balzamı, exinecea, darçın-mirəng, heyva-cökə və alma çayı kimi bitki çaylarını da həddindən artıq çox olmamaq şərti ilə seçə bilərsiniz. Ancaq yatmazdan əvvəl bu çayları içməyin.

Yeməklərinizə həzmi asanlaşdıran və qazlaşdırıcı xüsusiyyətlərə malik olan kəklikotu, zirə, keşniş, tərxun, hil, şüyüd, zəncəfil, zerdeçal və darçın əlavə edə bilərsiniz.

Ananas, armud, heyva, alma, banan, şaftalı, alma suyu, ananas suyu və yerkökü suyu daha az qaz və şişkinliyə səbəb olduğu üçün istifadə edə bilərsiniz.

Mədənizi ağrıdan qidaları istifadə etməyin

İstifadə etdiyiniz qidalar mədənizin yanmasına və ağrımasına səbəb ola bilər. Odur ki, mədənizə zərər verməyin və bu məhsullardan uzaq durun.

Mədə şikayətləriniz varsa istifadə etməməli olduğunuz qidalar:

  • Turşu, sarımsaq, limon duzu, zeytun, ədviyyatlı yeməklər və çoxlu tomat pastası olan qidalar
  • Qızardılmış, qovrulmuş, sakatat, mayonez və souslar, qaymaq və qaymaq kimi həddindən artıq yağlı qidalar
  • Xəmir, şərbət və yağlı desertlər
  • Çox duzlu pendirlər və tulum və hallumi kimi delikates məhsulları
  • Tərkibləri naməlum olan hazır qidalar
  • Çox isti və ya çox soyuq yemək və içkilərdən istifadə etmək
  • Quru paxlalılar qaz və şişkinlik problemlərinə səbəb ola biləcəyi üçün onların istehlak tezliyini azaldın. 

Əgər istehlak edərkən keşniş, kəklikotu, nanə və zirə istifadə etsəniz, onlar yeməyi qazsızlaşdıracaq və daha asan həzm etmənizi təmin edəcək. Çiy tərəvəzlərlə qidalanarkən, cəfəri, şüyüd və reyhan ilə başlaya və digər tərəvəzləri sınaya bilərsiniz.

Mədəniz sağlamdır, bəs böyrəkləriniz? Onlar üçün nə qədər fədakarsınız? 

Fərqinə varmadan istifadə etdiyiniz qidalarla böyrək daşlarına səbəb ola bilərsiniz. Xüsusilə yay aylarında görülmə tezliyi artan böyrək daşları məkrli şəkildə irəliləyən bir xəstəlikdir. Şiddətli ağrısı ilə insanın həyatını kabusa çevirir. Ölkəmizdə hər il kişilərin 12 faizində, qadınların isə 6 faizində böyrək daşları əmələ gəlir. Lakin bəzi qaydalara diqqət yetirməklə böyrək daşlarının qarşısını almaq olar.

  • Bədəninizi çox C vitamini ilə yükləməyin
  • Həddindən artıq ət istehlak etməyin, işlənmiş ətlərdən uzaq durun.
  • Qazlı içkilər qəbul etməyin.
  • Süd və süd məhsulları kalsiumla zəngin olduğundan həddindən artıq istehlakdan çəkinin.

Qidada duzun azaldılması sidiklə atılan kalsiumun miqdarını da azaldır. Duzla diqqətli olun. Yeməklərə duz əlavə etmək, duzlu qoz-fındıq, turşu qidalar, fast food və mineral su kimi istehlak edilən bəzi qidalar və içkilər riski artırır. Yeməklərə ədviyyat əlavə edin, salatınızda sirkədən istifadə edin.

Rütubətinizdən oksalatla zəngin qidaları, o cümlədən rhubarb, ispanaq, çiyələk, şokolad, buğda kəpəkləri, fındıq, çuğundur, çay, kola və kakaonu xaric edin.

Oksalatların yüksək olduğunu bildiyiniz bir yemək yemək məcburiyyətindəsinizsə, yeməkdən əvvəl və sonra bir stəkan su içmək faydalıdır.

Yüksək dozada C vitamini qəbul etməyin.

“Ürək və xərçəngə xeyirlidir. Hər yeməyi “sağlamlığa çox faydası var” deyərək istehlak etməyin. Çünki hər yemək sizin üçün uyğun olmaya bilər. Misal üçün; Sağlamlığa bir çox faydası olan paxlalılar mədə narahatlığınız varsa sizin üçün doğru seçim olmaya bilər. Yaxud qış aylarında tez-tez istehlak edilən naringi, portağal kimi meyvələr, tərkibindəki C vitamini səbəbiylə həddindən artıq istehlak edildikdə böyrəkləriniz üçün təhlükə ola bilər, turşuluq səbəbiylə mədənizi narahat edə bilər.

Böyrəkləriniz və mədənizlə bağlı şikayətləriniz varsa, yeməkdən əvvəl yeməyin sizə uyğun olub olmadığını mütləq yoxlayın.

Tag Post :

Qastrit

Paylaşmaq :

Son Yazılarımız

Kateqoriyalar

Yenilikdən xəbərdar olmaq üçün