Qastrit mədə mukozası adlanan mədənin daxili səthini əhatə edən qişanın iltihabıdır. Mədə, yeyilən qida üçün tampon rolunu oynayır. Qida mədədə qarışdırılır və mədə turşusu ilə həzm olunur. Mədə həmçinin qida zülallarını parçalayan həzm fermentləri ifraz edir. Mədə şirəsi mədə mukozasında yerləşən çoxsaylı vəzilər tərəfindən istehsal olunur. Mədənin selikli qişası mədə şirəsinin güclü turşu təsirindən qorumaq üçün mədə daxili səthini xüsusi hüceyrələrindən örtən nazik özlü selik əmələ gətirir.
Müxtəlif amillər; bu, qoruyucu selikli təbəqəyə hücum edə bilər və ya həddindən artıq mədə turşusu istehsalına səbəb ola bilər. Nəticədə qastrit meydana gəlir. Bu xəstəlik tez-tez qarın ağrısı, ürəkbulanma və mədədə yanma kimi simptomlarla özünü göstərir. Düzgün qidalanma və dərmanlarla asanlıqla müalicə edilə bilər.
Qastrit nədir?
Qastrit mədənin daxili səthini əhatə edən qişanın iltihabıdır. Çox mədə turşusu istehsal edildikdə və ya mədə divarının qoruyucu daxili təbəqəsi zədələndikdə baş verir. Həddindən artıq mədə turşusu mədə mukozası ilə birbaşa təmasda olur və oradakı hüceyrələri zədələyir.
Ümumiyyətlə, qastritin iki forması var: kəskin və xroniki qastrit. Birdən baş verərsə kəskin, daha uzun müddət inkişaf edərsə xroniki adlanır. Kəskin qastrit mədədə və beldə şiddətli ağrılar, ürəkbulanma, qusma və iştahsızlıq ilə xarakterizə olunur. Xroniki forması adətən heç bir əlamətə səbəb olmur və ya yalnız qarnın yuxarı hissəsində narahatlıq, həzmsizlik, şişkinlik və yeməkdən sonra dolğunluq hissi kimi yüngül simptomlarla özünü göstərir.
Qastrit hansı səbəbdən yaranır?
Qastritin ən çox yayılmış səbəbi Helicobacter pylori adlı bakteriyaların yaratdığı infeksiyalardır. Digər səbəblərinə aşağıdakılar daxildir:
- Siqaret
- Həddindən artıq spirtli içki istifadəsi
- Qeyri-steroid iltihab əleyhinə dərmanlar kimi tanınan aspirin və ibuprofen kimi dərmanların uzunmüddətli istifadəsi
- Fiziki stress: Ağır xəstəlik, ağır əməliyyatlar, ciddi xəsarətlər və yanıqlar
- Zehni stress
- Müxtəlif bakteriya, virus və ya göbələklərlə infeksiyalar
- Qida allergiyası
- Radiasiya terapiyası
- İrəli yaş
- Qida zəhərlənməsi
- İmmunitet sistemi öz bədən hüceyrələrinə hücum edir: Bu vəziyyətdə xəstəliyə otoimmün və ya A tipli qastrit deyilir.
Qastritin əlamətləri hansılardır?
Simptomlar hər bir xəstədə fərqli şəkildə baş verə bilər. Bəzi xəstələrdə heç bir əlamət olmaya bilər. Kəskin və xroniki qastritin simptomları bir-birindən fərqlidir.
Kəskin qastritin simptomları
Birdən meydana gələn qarın ağrısı kəskin qastrit üçün xarakterikdir. Ağrılı nahiyəyə əl ilə təzyiq edildikdə ağrı artır. Kəskin formada görülən bəzi digər simptomlar;
- Kürək, bel ağrısı
- Bulantı, qusma
- İştahsızlıq
- Daimi geyirmə
- Qarın boşluğunda dolğunluq hissi
- Şişkin
- Qanlı və ya qəhvə çöküntüsü kimi görünən qusma
- Nəcisdə qan və ya qara nəcis
- Mədə qıcqırması
Xroniki qastritin simptomları
Xroniki qastritli xəstələrin əksəriyyəti uzun müddət heç bir əlamət hiss etmir. Bəzi xəstələr şişkinlik, dolğunluq hissi və gəyirmə kimi yüngül simptomlarla qarşılaşırlar. Amma uzun müddətdə müalicə olunmazsa; mədə xorası, onikibarmaq bağırsaq xorası və ya mədə xərçəngi kimi xəstəliklərə meylli ola bilər.
Antral qastrit nədir?
Mədədə yerləşməsinə görə qastrit;
- Panqastrit
- Antral qastrit
- Korpus qastrit kimi təsnif edilir.
Mədənin antrum adlanan çıxışından bir qədər əvvəl olan hissədə görülən qastritə antral qastrit deyilir. Antral qastrit kəskin və ya xroniki formada baş verə bilər və onun simptomları buna uyğun olaraq formalaşır. Qastritin ən çox yayılmış formasıdır və bütün qastritlərin 80%-i bu tipdə olur. Antral qastritin səbəbi adətən Helicobacter pylori bakteriyasıdır.
Xroniki qastrit nədir?
Mədə selikli qişasının tez-tez təkrarlanan və ya uzun müddət davam edən iltihablı vəziyyətinə xroniki qastrit deyilir. Xroniki formada adətən heç bir simptoma malik deyil və ya yeməkdən sonra gəyirmə və ya şişkinlik kimi yüngül narahatlıqlara səbəb olur. Xroniki qastrit müxtəlif səbəblərdən yaranır və səbəbinə görə A, B və ya C tiplərinə bölünür:
- A tipi qastrit (Autoimmun qastrit): Bədənin immun sisteminin mədə mukoza hüceyrələrinə hücumu nəticəsində meydana gələn xroniki qastrit növüdür.
- B tipi qastrit (bakterial qastrit): Bakterial infeksiyalar nəticəsində yaranan xroniki qastrit növüdür. Bu qastrit qrupunun əksəriyyətinə cavabdeh olan bakteriyalar Helicobacter Pylori-dir.
- C tipi qastrit: Kimyəvi və ya zəhərli maddələrin qıcıqlandırması nəticəsində baş verir. Adətən uzunmüddətli dərman istifadəsi nəticəsində inkişaf edir. Dərmanlar istisna olmaqla, C tipli qastrit üçün digər tətiklər həddindən artıq spirtli içki istifadəsi və ya nadir hallarda biliyer reflü adlanan vəziyyətdir. Biliyer reflü, safra mayesinin onikibarmaq bağırsağdan mədəyə geri sızdığı bir vəziyyətdir.
Diaqnozu necə qoyulur?
Diaqnoz üçün əvvəlcə xəstədən ətraflı məlumat alınır. Xəstənin şikayətləri, xəstəlik tarixçəsi, istifadə etdiyi dərmanlar, yemək vərdişləri, spirt və siqaret istifadəsi ətraflı şəkildə sorğulanır. Sonra fiziki müayinə aparılır. Fiziki müayinə zamanı qarın nahiyəsinə toxunma ilə artan ağrı əlamətlərinin olub olmadığı araşdırılır. Daha sonra qarın boşluğunun yuxarı hissəsi ultrasəs ilə müayinə olunur. X-ray yalnız mədədə perforasiya şübhəsi olduqda aparılır. Dəqiq diaqnoz üçün endoskopik müayinə tələb olunur. Endoskopiya ucunda işıqlı kamerası olan boru şəkilli cihazla ağızdan daxil edilərək mədə müayinə edilərək həyata keçirilir. Lazım gələrsə, endoskopiya zamanı mədədən toxuma nümunəsi də götürülür.
Bədəndə iltihabı və patogenləri aşkar etmək üçün qan testləri aparıla bilər. Məsələn, autoimmün qastrit varsa, qanda mədə hüceyrələrinin komponentlərinə qarşı antikorlar aşkar edilə bilər. Nəcisin müayinəsi də aparıla bilər. Qastrit səbəbiylə qanaxma zamanı nəcisdə qan təsbit edilir.
Qastrit necə müalicə olunur?
Qastrit adətən heç bir dərmana ehtiyac olmadan vərdişlərdəki dəyişikliklər və qidalanma tədbirləri ilə müalicə edilə bilər. Bu dəyişikliklər kifayət etmədikdə müalicədə müxtəlif dərmanlardan istifadə edilir.
- Qastritin müalicəsində ilk addım mədənin selikli qişasını qıcıqlandıran hər şeydən uzaq durmaqdır. Buna görə də qəhvə, spirtli içki və siqaret dayandırılmalıdır.
- Simptomlar şiddətlidirsə, bir və ya iki gün yemək yeməmək faydalı ola bilər. Bir qayda olaraq, iştahsızlıq artıq qastritin kəskinləşməsi dövründə baş verir.
- Simptomlar bir az daha yüngüldürsə, kiçik hissələrdə asanlıqla həzm olunan yüngül qidalar istehlak edilməlidir.
- Stressdən qaynaqlanan qastrit vəziyyətlərində meditasiya və ya mütərəqqi əzələ rahatlama üsulları kimi rahatlama üsulları faydalı ola bilər.
Qastritin müalicəsində mədə turşusunu boğan antiasidlər, proton pompası inhibitorları və H2 reseptor blokerləri kimi dərmanlar istifadə olunur. Helicobacter pylori və digər bakteriyaların törətdiyi hallarda antibiotik müalicəsi başlanır.
Xroniki autoimmün qastrit tez-tez vitamin B12 çatışmazlığı ilə birlikdə baş verir. Buna görə də B12 vitamini inyeksiyaları autoimmün qastritin müalicəsində də istifadə olunur. Qastrit xəstələri üçün müntəzəm sağlamlıq müayinəsi pəhriz qədər vacibdir.
Qastrit pəhrizi
Pəhriz qastrit müalicəsinin vacib hissəsidir. Pəhrizdə Helicobacter pylori bakteriyalarını məhv edən qidaları müntəzəm olaraq qəbul etmək tövsiyə olunur. Bu məqsədlə evdə hazırlanmış qatıq, duzlu kələm və tarhana kimi probiyotiklər istehlak edilə bilər. Brokoli və sarımsağın tərkibindəki maddələrlə geniş spektrli antibakterial xüsusiyyətləri ilə Helicobacter pylori-yə öldürücü təsir göstərir. Bundan əlavə, tədqiqatlar zəncəfil, alma sirkəsi, zerdeçal, kəklikotu, zoğal suyu, ananas, yaşıl çay, yerkökü və çuğundur suyunun həm qastriti yaxşılaşdırdığını, həm də ürəkbulanma, mədə ağrısı, yanma, şişkinlik və mədə yanması kimi simptomları aradan qaldırdığını müəyyən etmişdir.
Qastrit üçün faydalı olan və olmayan qidalar hansılardır?
Faydalı olan qidalar və içkilər bunlardır:
- Təzə meyvə və tərəvəzlər
- Alma, yulaf ezmesi, brokoli, yerkökü və lobya kimi yüksək lifli qidalar
- bütün taxıllar
- Kokos yağı
- Balıq, toyuq və hinduşka döşü kimi az yağlı qidalar
- Tarhana, evdə hazırlanmış qatıq və duzlu kələm kimi probiotiklər var.
Qastritə səbəb olan bəzi qidalar və içkilər:
- Şokolad
- Qəhvə
- Alkoqol
- Pomidor kimi turşulu qidalar
- Bütün növ emal edilmiş qidalar
- Yağ və şəkər yüksək olan qidalar və içkilər
- Kartof qızartması
- Tərkibində süni dadlandırıcılar olan qidalar və içkilər
- Həddindən artıq ədviyyatlı yeməklər
- Onları dondurulmuş qidalar kimi qeyd etmək olar.
Bu səhifədə verilmiş məlumatlar və ya, tövsiyyələr yalnız maarifləndirici xarakter daşıyır və diaqnozun qoyuluşu, müalicə və ya digər klinik məqsədlərlə istifadə oluna bilməz. Xəstəliyinizlə əlaqədar daha dəqiq məlumat almaq üçün həkim mütəxəssisə müraciət etməyiniz tövsiyyə olunur.