Randevu al

+994 77 537 77 88

Qaraciyər üçün faydalı olan qidalar hansılardır?

qaraciyər üçün faydalı qidalar

Qaraciyər qarın boşluğunun yuxarı sağ hissəsində yerləşən bədənin ən böyük orqanlarından biridir. Qaraciyəriniz; Vitamin və mineralların saxlanması, qanın laxtalanması faktorlarının istehsalı, ferment və zülal sintezi, yağ və şəkərin saxlanması, spirt, dərman və zəhərli maddələrin bədəndən çıxarılması kimi bir çox həyati funksiyaları vardır. Bütün bunlara görə sağlam həyat üçün sağlam qaraciyər lazımdır.

Qaraciyər sağlamlığı üçün nələrə diqqət edilməlidir?

Qaraciyərin sağlamlığını qorumaq üçün həyat boyu nəzərə alınması lazım olan bəzi məqamlar var. Alkoqol və siqaretdən və lazımsız dərmanlardan uzaq durmaq, nizamlı idman etmək, stressdən uzaq durmaq, mütəmadi olaraq müayinələrdən keçmək və sağlam qidalanma əsasdır. Xüsusilə qeyri-sağlam qidalanma qaraciyərin yorulmasına və piylənməsinə səbəb olur, beləliklə də orqan zədələnir.

Qaraciyər sağlamlığı

Buna görə də, balanslaşdırılmış zülal, yağ və karbohidrat nisbəti və kifayət qədər miqdarda təzə meyvə və tərəvəz ehtiva edən bir pəhrizə riayət etmək qaraciyərin sağlamlığını qorumaq üçün vacibdir. Bundan əlavə, bəzi növ təbii qidalar qaraciyərin sağlamlığını qorumağa kömək edir və qaraciyər xəstəliklərinin qarşısının alınmasına kömək edir. Sağlam qaraciyərə sahib olmaq istəyən insanlara da bu qidaların müntəzəm istifadəsi tövsiyə oluna bilər. Qaraciyərə faydalı, qaraciyər yağlanması və xəstəliklərin qarşısını alan və orqanın fəaliyyətini dəstəkləyən təbii qida növləri.

Ənginar

Qaraciyərə faydalı qidalar dedikdə ağıla ilk gələn şübhəsiz ki, ənginardır. Çox zəngin qida tərkibinə malik artishok; Tərkibində əhəmiyyətli miqdarda A, C və B vitaminləri və kalium, manqan və kalsium kimi minerallar var. Bundan əlavə, artishokda olan “Ciarin” adlı komponent qaraciyərin, öd kisəsinin və öd yollarının, böyrəklərin və bağırsaqların fəaliyyətini dəstəkləyir. Ənginar öd axını sürətləndirir. Bu sayədə öd yollarında və öd kisəsi xəstəliklərində tıxanmaların qarşısını almaqla yanaşı, həzmi asanlaşdırır və həzmsizliyin qarşısını alır. Qandakı xolesterin səviyyəsini tarazlaşdıraraq hiperlipidemiyanın qarşısını alır. 

qaraciyər sağlamlığı

Qaraciyərə əlavə olaraq, ənginar böyrəklərdə karbamid konsentrasiyasını artırır və sidikqovucu (diuretik) təsir göstərir. Bu şəkildə qanı təmizləməyə və ödemi bədəndən çıxarmağa kömək edir. Bir orta ölçülü ənginar təxminən 60 kilokalori enerji ehtiva edir. Tərkibində az enerji olduğu üçün çəki idarə etmək üçün də çox faydalı qida seçimidir. Yaxşı bir lif mənbəyi olduğu üçün həzm problemlərinin də qarşısını alır. Qaraciyər sağlamlığınızı qorumaq üçün enginar istehlak etmək istəyirsinizsə, təzə və ya mövsümündə konservləşdirilmiş olaraq aldığınız ənginarları qaynadıb salatlarda istifadə edə bilərsiniz, ya da taxıllarla qarışdırıb zeytun yağı ilə əsas yemək kimi istehlak edə bilərsiniz.

Qəhvə 

Sağlamlığa bir çox müsbət təsiri olan qəhvənin faydalarından biri də qaraciyər sağlamlığını qorumasıdır. Elmi araşdırmalara nəzər saldıqda, qəhvə istehlakının xəstəliyin irəliləməsində profilaktik təsirə malik olduğu və hətta mövcud qaraciyər xəstələrində də dəstəkləyici təsir göstərdiyi görüldü. Müntəzəm və ölçülü qəhvə içmək vərdişi olan qaraciyər xəstəliyi olan şəxslərdə qalıcı qaraciyər zədələnməsi və siroz ehtimalının qəhvə istehlak etməyən şəxslərə nisbətən çox aşağı olduğu aşkar edilmişdir.

Tərkibində antioksidan komponentlər olan qəhvə sərbəst radikalları neytrallaşdıraraq oksidləşdirici stressi azaldır. Bu şəkildə qaraciyər xərçənginə və bütün digər xərçəng növlərinə qarşı qorunma təmin edir. 

qəhvə

Bundan əlavə, antiinflamatuar qəhvə qaraciyərin iltihabını yaxşılaşdırmaqda və hepatit səbəbiylə qaraciyərin zədələnməsinin qarşısını almaqda təsirli olur. Bədəndə yağ yandırılmasını sürətləndirən qəhvə qaraciyərin yağlanmasının da qarşısını alır. Bütün bu müsbət təsirlərə görə qəhvə istehlakı həddindən artıq olmadıqda qaraciyərə faydalı qidalar arasında sayıla bilər.

Yaşıl çay

Yaşıl çay sağlamlığa faydaları baxımından çoxlu elmi araşdırmalara mövzu olan çox qiymətli bir qidadır və bir çox faydası bu araşdırmalarla sübut edilmişdir. Araşdırmaya baxdığımızda, müntəzəm yaşıl çay içmək vərdişi olan fərdlərdə qaraciyər yağının, xüsusilə də spirtsiz qaraciyər yağının müalicəsinin əhəmiyyətli dərəcədə asan olduğu görüldü. 

Əhəmiyyətli antioksidant qaynağı olan yaşıl çay, orqanizmdə oksidləşdirici stressi azaldaraq qaraciyər xərçənginə və bir çox başqa xərçəng növlərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir. İltihabı azaltmağa kömək edən yaşıl çay qaraciyərin iltihabını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Mövcud hepatitli xəstələrdə infeksiya səbəbiylə qaraciyərin zədələnməsinin qarşısını alır. Bu müsbət təsirləri görmək üçün yaşıl çay istehlakı nizamlı və gündə 2-3 fincandan çox olmalıdır.

Sarımsaq

Əsrlər boyu təbii antibiotik kimi tanınan və istehlak edilən sarımsaq qaraciyər sağlamlığı üçün də əhəmiyyətli faydalar gətirir. Sarımsaq antioksidan və antiinflamatuar təsiri sayəsində qaraciyərin iltihabının qarşısını alır. Bundan əlavə, hepatit və ya öd kisəsi iltihabı kimi xəstəliklərdə iltihabı aradan qaldırmağa kömək edir və qaraciyərin zədələnməsinin qarşısını alır. Bundan əlavə, bir çox digər sağlamlıq faydaları olan sarımsaq, sağlam insanlar tərəfindən müntəzəm olaraq istehlak edilə bilər.

Üzüm

Qaraciyər üçün faydalı olan başqa bir qida olan üzüm, xüsusilə qırmızı və bənövşəyi növlərdə resveratrol adlı çox faydalı bir komponentə malikdir. Resveratrol, çox güclü antioksidant; Qaraciyər xərçəngi və qaraciyər iltihabı başda olmaqla bir çox xəstəliyə qarşı qorunma təmin edir. Üzümün meyvəsi ilə yanaşı, onun toxumu da bu faydalı komponentlərlə zəngindir. Odur ki, qara üzümün toxumu ilə istehlakının qaraciyər sağlamlığı üçün çox təsirli olduğunu söyləmək olar.

Yer fıstığı

Fıstıq qaraciyər sağlamlığı üçün çox faydalı tərkib hissəsi olan kolinlə zəngin qidadır. Eyni zamanda qaraciyəri xərçəng və infeksiyalara qarşı qoruyur və onun normal funksiyalarını dəstəkləyir, çünki tərkibində xeyli miqdarda antioksidant komponentlər, E vitamini və müxtəlif minerallar var. Fıstıqla yanaşı günəbaxan tumu və fındıq kimi qoz-fındıq da qaraciyər sağlamlığı üçün faydalıdır. Ancaq bu qidalar yüksək yağ tərkibinə malik olduğundan, bütün qoz-fındıq üçün porsiya ölçüsünə riayət edilməli və ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.

Yağlı balıq

Somon və skumbriya kimi yağlı balıq növləri omeqa 3 yağ turşuları ilə çox zəngindir. Omeqa 3 yağ turşuları ürək-damar sağlamlığının qorunması, xolesterinin tarazlaşdırılması, iltihab və xərçəngin qarşısının alınması, qaraciyər sağlamlığının qorunması baxımından orqanizmdə çox mühüm rol oynayır. Ən əhəmiyyətli qaynaqlar dəniz məhsulları və xüsusilə yağlı balıqlar olduğu üçün bədənə kifayət qədər omeqa 3 yağ turşusu daxil olmaq üçün həftədə ən az iki gün balıq istehlak edilməli, bunlardan ən az biri yağlı balıq olmalı, balıq bişirilməlidir. soba, qril və ya buxar kimi sağlam üsullarla.

Qreypfrut

Qaraciyərin sağlamlığını qorumağa kömək edən digər qida qreypfrutdur. Qreypfrutda təbii olaraq olan naringin və naringenin adlı komponentlər qaraciyər sağlamlığını qorumaq və qaraciyər funksiyalarını yaxşılaşdırmaq kimi mövzularda əhəmiyyətli təsirlərə malikdir. Antioksidan xüsusiyyətlərə də sahib olan bu maddələr infeksiyanın qarşısını almaqda və hüceyrələri xərçəngə qarşı qorumaqda da təsirlidir. Buna görə də qreypfrut istehlakı bir çox xəstəliyə qarşı, xüsusilə hepatit, xolesistit və qaraciyər xərçəngi kimi xəstəliklərə qarşı qorunma təmin edir.

Bundan əlavə, spirtli içki və siqaretdən qaçınılmalı, dərmanlar və qida əlavələrindən şüursuz istifadə edilməməli, fiziki fəaliyyətlə müntəzəm məşğul olmaq lazımdır. Bundan əlavə, həkim tərəfindən təyin olunan aralıqlarla nizamlı sağlamlıq yoxlamaları, qaraciyər funksiyası testləri və kilolu insanların ideal çəkilərinə çatması ilə qaraciyər sağlamlığı qorunur, mümkün xəstəliklər erkən mərhələdə aşkarlana bilər və qaraciyərin qalıcı zədələnməsinin qarşısı alına bilər.

Tag Post :

Qaraciyər

Paylaşmaq :

Son Yazılarımız

Kateqoriyalar

Yenilikdən xəbərdar olmaq üçün