Mədə yanması, mədə turşusu və həzm şirələrinin özofagusa (yemək borusuna) geri axması ilə, adətən yeməkdən sonra, sinədə yanma hissi, turşu reflü əlamətidir. İstifadə edilən qida udulduqda, qida borusunun (özofagusun) aşağı hissəsində yerləşən aşağı qidaborusu (özofagus) sfinkteri rahatlaşır və qida və ya mayenin mədəyə axmasına şərait yaradır.
Mədə yanması zamanı mədədən axan bu maye qida borusuna (özofagusa) qayıdır və yanma hissi yaradır. Ümumiyyətlə öz-özünə gedən bir xəstəlik olaraq bilinən mədə yanması ev şəraitində tətbiq olunacaq təbii üsullarla müalicə edilə bilər. Bununla belə, davam edən mədə yanması və mədə xəstəlikləri halında, mümkün əsas sağlamlıq probleminə qarşı həkim qastroenteroloqla məsləhətləşməlisiniz.
Mədə yanması nədir?
Mədə yanması, da adlandırılan, mədə turşusunun qida borusuna geri axmasından sonra, adətən yeməkdən sonra, birbaşa insanın istifadə etdiyi qidalarla əlaqədar olaraq, sinədə iltihaba və aşınmaya səbəb olan ağrılı yanma hissi olaraq ifadə edilir.
Mədə yanması insanın yeməkdən sonra uzanması və əyilməsi kimi hərəkətlər göstərdiyi zaman meydana gələn reaksiya səbəbiylə meydana gəlir. Adətən təhlükəli bir vəziyyət olmayan mədə turşulaşması və ya mədə yanması evdə tətbiq olunacaq təbii üsullar sayəsində sağala və mədə normal vəziyyətinə gələ bilər. Davam edən və insanın gündəlik həyatını mənfi təsir edən mədə yanması hallarının müalicəsi üçün həkim nəzarətində diaqnoz və müalicə tələb oluna bilər.
Mədə yanmasının səbələri
Mədə yanmasının ən çox görülən səbəbləri sitrus meyvələri, pomidor, soğan, şokolad, qəhvə, pendir və nanə kimi turşu və ya çox yağlı qidaların qəbulu, böyük yeməklər qəbul edərək mədənin gərginləşməsi, artıq çəki, hamiləlik, bəzi dərmanlar, stress, və siqaret. Qastroezofageal reflüks kimi də tanınan, aşağı özofagus sfinkteri lazım olduğu kimi işləmədikdə, mədə turşusu qida borusuna (özofagusa) yığılır və ürək yanmasına səbəb olur.
Mədə yanmasının səbəbləri aşağıdakı kimi ümumiləşdirilə bilər:
Qastroezofageal reflüks
Mədə turşusunun yemək borusuna geri axını olaraq təyin olunan qastroezofageal reflü xəstəliyi, mədə yanmasının ən çox görülən səbəbi olaraq görülür. Mədədə yanma, sancma və ağrıya səbəb olan qastroezofageal reflüks öskürək və udma çətinliyi kimi bəzi əlamətlərə, səbəb ola bilər.
Qastrit
Mədədəki toxumaların iltihabı olan qastrit, mədə yanmasına səbəb olur və ürəkbulanma, köp və qusma kimi simptomlar yaradır. Əgər ciddi qəbul edilməzsə və müalicə olunmazsa, mədə xorasına səbəb ola bilər.
Müəyyən qidalara qarşı həssaslıq
Tərkibində qlüten olan qidalara və süd məhsullarına həssas olan insanlarda mədə yanmasına səbəb ola bilər, həmçinin qızardılmış, yağlı və ədviyyatlı qidalar da mədə yanmasına səbəb ola bilər.
Mədə yırtığı
Tibbdə hiatal yırtıq olaraq adlandırılan mədə yırtığı mədənin yuxarı hissəsindəki yırtıq və ya zəiflik səbəbiylə yuxarı mədənin diafraqmadan qida borusuna (özofagusa) doğru irəliləməsidir. Bu baş verdikdə, mədə yanması meydana gəlir.
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori, mədə infeksiyasına səbəb olan bir bakteriya növü; mədə yanmasının səbəblərindəndir və ürəkbulanma, qusma, iştahsızlıq kimi əlamətlərlə özünü göstərir.
Piylənmə
Piylənmə olan insanlarda qastroezofageal reflüks xroniki şəkildə inkişaf edə bilər.
Siqaret və spirt istifadəsi
Araşdırmalar göstərib ki, siqaret və spirtli içki istifadəsini azaldan insanlarda mədə yanması əlamətləri də azalır.
Müəyyən dərmanların istifadəsi
Aspirin, trankvilizatorlar və bəzi qan təzyiqi dərmanları da mədə yanmasına və ya mədə turşumasına səbəb ola bilər.
Mədə yanmasının simptomları hansılardır?
Döş qəfəsində ağrılı yanma və sancma hissi ilə özünü göstərən mədə yanmasının simptomları aşağıdakılardır:
- Ağızda acı və turşu dadı
- Uzanma və əyilmə ilə artan şikayətlər
- Gəyirmə
- Bulantı və qusma
- udma çətinliyi
- mədə şişməsi
- İştahsızlıq
- Hıçqırıq
- quru öskürək
Mədə yanmasına nə yaxşı gəlir?
Tətbiq edildikdə mədə yanması şikayətlərinin qarşısını alan təbii üsullar bunlardır:
- Su ilə qarışdırılmış karbonat ilə turşu axınının qarşısını almaq üçün
- Zəncəfil yemək və ya zəncəfil çayı içmək
- Seyreltilmiş alma sirkəsi içməklə və ya salatlarda istifadə etməklə mədədə turşuluğu səviyyəsini azaltmaq
- Biyan kökü dəmləmələrini qəbulu mədə yanmasını aradan qaldırır
- Şəkərsiz saqqız çeynəməklə yemək borusundan turşunun təmizlənməsi
- İçməli su və ya mineral su
- Banan yeməklə mədə-bağırsaq spazmlarını dayandırmaq
- Çiy kartof suyu içmək
- Lifli qidaları istifadə həzmi yaxşılaşdırın
- Çobanyastığı çayı içməklə mədə yanmasını sakitləşdirin
Bunlara əlavə olaraq, mədə yanması üçün evdə müalicə üsulları aşağıdakı kimi sıralana bilər:
Karbonat tozlu su üçün
Mədə turşusunu neytrallaşdırmaq xüsusiyyətinə malik olan 1 çay qaşığı karbonatı 1 stəkan suda həll edib yavaş-yavaş içə bilərsiniz ki, mədə yanması şikayətini azalda bilərsiniz.
Zəncəfil istifadə edin və ya zəncəfil çayı için
İltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində zəncəfil əsaslı əlavələr və ya xüsusilə zəncəfil çayı istifadə etmək mədə yanmasının qarşısını almağa kömək edir.
Biyan kökü əlavəsi qəbul edin
Tarix boyu çox təsirli bitki mənşəli vasitə olan biyan kökü mədə yanmasını tez-tez istifadə edilən antasidlərdən daha yaxşı aradan qaldırır.
Yeməkdən sonra saqqız çeynəmək
Mədə turşusunun yemək borusundan təmizlənməsinə və seyreltilməsinə kömək edən saqqız, tüpürcək istehsalını və udmağı stimullaşdıraraq mədə yanmasının müalicəsində faydalanacağınız üsullardan biridir.
Su və ya mineral su üçün
Normal sular turşulu yeməkdən sonra pH-ı tarazlaşdırmağa kömək edir, turşu reflü şikayətlərini azaldır, yüksək karbonatlı mineral sular isə turşu axınının tezliyini və şiddətini azaltmağa kömək edir. Mədə yanmasından əziyyət çəkənlər yeməkdən sonra mineral su içə bilərlər.
Alma sirkəsindən faydalanın
Yeməklərə və ya salatlara əlavə edilən, lakin çox olmayan alma sirkəsi mədədə turşu səviyyəsini azalda bilər. Alternativ olaraq 1 çay qaşığı alma sirkəsini 1 stəkan suya qarışdıraraq içmək də mümkündür.
Çiy kartof suyu üçün
Mədə yanması və həzmsizlik kimi mədə-bağırsaq simptomlarını aradan qaldırmağa kömək edən, spazmolitik və antasid xüsusiyyətlərə malik olan kartof suyu dispeptik simptomları azalda bilər, beləliklə dispepsiya səbəbiylə meydana gələ biləcək mədə yanması və yanma şikayətlərini azalda bilər.
Lifli qidaları istehlak edərək həzmi yaxşılaşdırın
Qəhvəyi düyü, yulaf ezmesi, şirin kartof, brokoli, noxud, artishok və tam taxıl çörəyi kimi taxıl və lifli qidaların istehlakı mədə turşusunu udmağa və mədə yanması şikayətlərinizi azaltmağa kömək edəcək.
Qatıq istehlak edin
Çox soyuq olmamaq şərti ilə qatıq istifadəsi mədə yanmasını sakitləşdirir və bağırsaqda sağlam bakteriya balansını təmin edir.
Çobanyastığı çayı
Bir stəkan çobanyastığı çayı həzm sisteminə sakitləşdirici təsir yaratmağa və bununla da mədə yanmasını aradan qaldırmağa kömək edir.
Sürüşkən qarağac bitkisi
Sürüşkən qarağac bitkisi mədənin selikli qişasını qalınlaşdırır və turşuya qarşı daha güclü maneə yaradır. Bu da mədə yanması narahatlığı üçün müalicəvi xüsusiyyətlər təmin edir.
Mədə yanmasının qarşısını necə almaq olar?
- Siqaret və alkoqoldan imtina edin
- Balanslı və sağlam bir pəhriz yaradın
- Dar paltar geyinməkdən çəkinin
- Yeməkdən sonra uzanmaqdan və əyilməkdən çəkinin
- Gecə yatmazdan əvvəl yemək yeməyin (ən azı 2 saat əvvəl)
- Hündür bir yastıqda yatmağa çalışın
- Sol tərəfinizdə yatmağınızdan əmin olun
- Həyat tərzinizi dəyişdirərək fiziki məşqləri artırın
Mədə yanmasının diaqnozu necə qoyulur?
Əvvəlcə mədə yanması ilə həkimə gələn xəstənin fiziki müayinəsi aparılır. Simptomlarınız və müayinələrinizə əsasən, həkiminiz qastroezofageal reflüks xəstəliyini (GERD) diaqnozunu qoya və müalicəyə başlaya bilər.
Həkiminizin diaqnoz qoymaq üçün istifadə edə biləcəyi testlərə aşağıdakılar daxildir:
Endoskopiya: Endoskopiya testində qida borusu və mədənin selikli qişasını müayinə etmək üçün elastik borunun ucunda yerləşən fiberoptik kamera istifadə edilir.Lazım olduqda endoskopiya zamanı toxuma nümunəsi (biopsiya) götürülə bilər. Problemləri yoxlamaq üçün bu nümunələr laboratoriyada təhlil edilir.
pH-mer: Bu test qida borusunun (özofagusda) mədə turşusunu yoxlayır.
Motilite testi: Bu test qida borusunun (özofagus) hərəkətlərini qiymətləndirməyə imkan verir. Tədqiqat, yemək borusundan aşağıya və mədəyə nazik, elastik bir boru (kateter) yerləşdirməklə aparılır.
Mədə yanmasını necə müalicə etmək olar?
Mədə yanmasının səbəblərinə görə müalicə variantları fərqlənir. Əslində, həkiminiz diaqnozunuzdan asılı olaraq simptomlarınızı azaltmağa və ya aradan qaldırmağa kömək edəcək müalicə variantları təklif edəcəkdir.
Həkiminiz mədədə turşu istehsalını maneə törədən dərmanlar təyin edə bilər. Antasidlər o zaman mədədə olan mayelərin turşuluğunu tez neytrallaşdırır və mədə yanmasını aradan qaldıra bilir, onların təsiri qısamüddətli olur. Alginat və ya alginat-antasid kombinasiyası yüngül/orta dərəcədə yanma şikayətlərini idarə etmək üçün də istifadə edilə bilər.
‘H2 blokerləri’ olaraq da adlandırılan dərmanlar mədədə ifraz olunan turşunun miqdarını da azaldır. Mədə yanmasını antasidlər qədər tez aradan qaldırmır, lakin daha uzunmüddətli təsir göstərir. Lazım olduqda tablet şəklində qəbul edilir. Proton pompası inhibitorları çox təsirlidir, hətta mədə yanması olan insanların əksəriyyəti üçün qızıl standart müalicəsidir. Proton pompası inhibitorları mədədə turşu istehsalını maneə törədən dərmanlardır. Proton pompası inhibitoru ilə müvafiq müalicə müddətindən sonra həkiminiz mədə yanmanızı idarə etmək üçün lazım olduqda bu dərmanları qəbul etməyi tövsiyə edə bilər.
Bəzi dərmanlar reseptsiz satılır. Ancaq bu dərmanlar arzuolunmaz yan təsirlərə səbəb ola bilər. Həkimlə məsləhətləşmədən dərman istifadə etmək tövsiyə edilmir. Mədə ilə qida borusu arasındakı əlaqəni ‘sıxlaşdırmağa’ və yemək borusuna daxil olan turşunun miqdarını azaltmağa yönəlmiş cərrahiyyə də uyğun xəstələrdə həyata keçirilə bilər. Bu cür cərrahiyyə adətən şikayətləri hər gün bir proton pompası inhibitoru ilə yaxşılaşan, lakin dərmanlar dayandırılan kimi şikayətləri tez geri dönən insanlar və ya uzun müddətli dərman qəbul etmək istəməyən şəxslər üçün edilir.